Maak een goede start op het wereldwijde web

02-08-2007 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

De cijfers liegen er niet om. Ongeveer tachtig procent van alle Nederlanders heeft een pc met internet in huis, van het resterende percentage beschikt een aanzienlijk deel over andere mogelijkheden om over het web te surfen en te e-mailen. In het bedrijfsleven is het internet zo mogelijk nog verder ingeburgerd. Wat is de rol van het wereldwijde web binnen uw bedrijf?

Voor een groot deel van uw relaties en potentiële klanten zal het bijna vanzelfsprekend zijn dat uw bedrijf vertegenwoordigd is op het internet. Het zal echter per bedrijf verschillen hoe u het beste invulling kunt geven aan uw internetactiviteiten.

Binnen mijn internetbedrijf kom ik vooral klanten tegen die al hebben besloten dat ze iets met internet willen gaan doen. De meeste ondernemingen gebruiken het internet vooral om zichzelf te presenteren en te communiceren met klanten, leveranciers en relaties. In dit artikel wil ik u laten zien dat u ook met beperkte middelen uw bedrijf online op de kaart kunt zetten.

Een eigen domeinnaam; uw online visitekaartje
Of u nu plannen hebt voor een grote website of niet, het is verstandig om in elk geval een domeinnaam te registreren. Mogelijk zult u ook via e-mail contact onderhouden met klanten en leveranciers; een eigen domeinnaam zorgt hierbij voor een extra stukje herkenbaarheid en een professionele uitstraling.

De keuze van een domeinnaam is niet moeilijk, maar vergt wel enige overweging. Deze afweging begint bij de extensie. Zijn uw bedrijfsactiviteiten gebaseerd in Nederland, dan kiest u het beste voor een .nl-domeinnaam. Eventuele alternatieven zijn .eu, .com of .net (als u meer internationaal actief bent of wanneer de .nl-variant niet meer beschikbaar zijn).

Een domeinnaam in de vorm www.uwbedrijfsnaam.nl geniet de voorkeur. Is uw bedrijfsnaam Drukkerij De Vries, dan is de domeinnaam www.devries.nl, hoewel deze het makkelijkst herkenbaar is, waarschijnlijk al vergeven. Een alternatief kan zijn www.drukkerijdevries.nl. Let in dit geval wel op klinkerbotsing, voor Manage Ermelo kan de domeinnaam www.manageermelo.nl in de praktijk minder praktisch zijn.

Om te controleren of uw .nl-domeinnaam nog vrij is en voor een lijst van bedrijven waar u domeinnamen kunt laten vastleggen kunt u terecht op de site van SIDN.

Communicatie via e-mail
E-mail is zeker in het zakelijke verkeer ingeburgerd als volwaardig communicatie naast traditionele media als telefoon en post.

Hebt u bepaald welke domeinnaam u wilt registreren en hebt u een provider gekozen waar u het domein wilt vastleggen, let dan op of u de mogelijkheid krijgt om te e-mailen via uw domeinnaam. E-mailen via voornaam@drukkerijdevries.nl staat een stuk professioneler dan drukkerijdevries@providernaam.nl. Vaak zijn er verschillende abonnementsvormen waaruit u kunt kiezen, elk met eigen voorwaarden.

De bedrijfswebsite
Bij domeinnaamen denken we natuurlijk ook aan websites. Het is niet per definitie zo dat elk bedrijf een website nodig heeft. Sommige ondernemingen gebruiken het internet erg actief om hun producten aan de man te brengen, voor anderen is internet meer iets dat er 'nu eenmaal bij hoort'.

Valt u in de laatste categorie, dan zou u ook kunnen volstaan met één simpele pagina met wat algemene informatie over uw bedrijf en uw contactgegevens. Kiest u voor helemaal geen site, dan is uw onderneming vrijwel zeker helemaal niet terug te vinden online. Zo'n simpele pagina kan een voorzichtige aanzet zijn om te kijken wat het hebben van een website voor feedback oplevert.

Wilt u iets van een website gaan opzetten achter uw domeinnaam, houdt hier dan ook bij de registratie van uw domein rekening mee. U hebt dan namelijk ook nog zoiets nodig als hosting, dat er voor zorgt dat de bestanden van uw website continu door iedereen kunnen worden opgevraagd via het internet. Sommige hostingproviders hebben aantrekkelijke combinatiepakketten van e-mail en hosting.

Als u het opzetten van een website grondiger wilt aanpakken dan kan dat natuurlijk ook. U zou uw website kunnen gebruiken om een overzicht van uw producten en diensten aan te bieden, de laatste ontwikkelingen binnen uw onderneming te beschrijven, iets te vertellen over uw referenties en diverse contactmogelijkheden kunt aanbieden. Een website kan zelfs een volwaardig verkoopkanaal worden zodra u een webshop gaat ontwikkelen.

U zou uw website zelf kunnen ontwikkelen, als u kennis heeft van het bouwen van internetsites of de beschikking heeft over speciale software hiervoor. Tegelijk kunt u zich afvragen of u niet meer uit dit medium kunt halen wanneer u de ontwikkeling overlaat aan een bureau dat hierin is gespecialiseerd, zodat u uw kostbare tijd aan andere zaken kunt besteden. Al voor een paar honderd euro kunt u tegenwoordig zeer professionele en complete internetsites laten ontwikkelen, vaak met de mogelijkheid om de inhoud eenvoudig zelf te kunnen beheren.

Bovenal zorgt het hebben van een website dat uw klanten, prospects en relaties een vast punt hebben waar ze terecht kunnen voor informatie over uw onderneming en waarlangs ze contact met u kunnen opnemen, ook als uw bedrijf gesloten is.

Conclusie
Het wereldwijde web is niet alleen weggelegd voor grote ondernemingen en internetbedrijven. Ook de kleine ondernemer met een beperkt budget kan met enkele eenvoudige acties uitstekend profiteren van kansen die het internet biedt.

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 2 augustus 2007

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Maak een goede start op het wereldwijde web'

Jol zei op vrijdag 11 december 2015 om 00:12:
ciska wrote:o o o.. wat heb jij een druk leventje haha.. komt wel goed joh met die site van je!! Als jij zo graag je naam wilt verrdneaen moet je daar ook de consequenties voor over hebben maar komt wel goed!!! Ik ga hem binnenkort even spotten..kus!

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Sint Smeding

Sint Smeding is eigenaar van Smeding Concepts, dat zich naast het exploiteren van eigen websites heeft toegelegd op het aanbieden van internetdiensten aan het MKB.

Meer artikelen van Sint Smeding, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!