Maak uw online toegangsdeuren drempelvrij

12-02-2008 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

Bij het ontwikkelen en onderhouden van een internetsite willen we graag dat alles er gelikt uitziet. Wat vaak wordt vergeten is dat er ook een speciale doelgroep over het wereldwijde web surft die vanwege een functiebeperking vooral behoefte heeft aan zo toegankelijk mogelijke websites.

Bij deze speciale doelgroepen kunt u denken aan slechtzienden, blinden, mensen met een leesbeperking zoals dyslexie en bezoekers met een lichamelijke handicap. Dergelijke functiebeperkingen kunnen er voor zorgen dat deze bezoekers gebruik maken van alternatieve software, alternatieve aanwijs- en invoerapparaten of juist moeite hebben met taal of een onduidelijke tekstopmaak.

Hoewel deze groep internetgebruikers een minderheid vormt, vind ik dat elke websitebouwer en -eigenaar zich zou moeten inzetten om websites zoveel mogelijk toch toegankelijk te maken voor deze doelgroepen. Als iemand die in een rolstoel zit uw winkel binnen zou komen zou u toch ook uw best doen om deze persoon zoveel als nodig is te helpen bij het doen van zijn boodschappen?

Wat is toegankelijkheid/accessibility?

Hoewel moderne technieken ons in staat stellen om de meest fraaie websites te maken compleet met prachtige animaties en functies, zullen we rekening moeten houden met het feit dat de functionaltieit mogelijk niet bij elke bezoeker zal werken. Door gebruik van alternatieve browserprogramma's en computerapparatuur kan het zijn dat deze doelgroepen niet over uw website kunnen navigeren over uw te geavanceerde internetsite.

Gebruik geavanceerde technieken om internetsites te verrijken, niet om drempels op te werpen voor speciale doelgroepen

Je zou toegankelijkheid van websites kunnen bestempelen als het toepassen van algemene internetstandaarden en richtlijnen, waardoor de website op elk hiervoor bedoeld platform en door elke gebruiker te gebruiken is. Het gebruik van technologieën die niet absoluut worden ondersteund mag hierbij alleen een aanvulling zijn op de basisfunctionaliteit, dus hier geen onderdeel van zijn.

Behalve met techniek houdt toegankelijkheid zich ook bezig met de inhoud. Zijn uw teksten ook voor een ondeskundige leesbaar? Is er voldoende houwvast zoals tekstkopjes en witruimte? Is de navigatiestructuur van de site helder en eenduidig?

De belangrijkste knelpunten in accessibility

De toegankelijkheid van websites is een vakgebied op zich. Toch kunnen we met beperkte inzet een heel eind komen op de weg naar een zo toegankelijk mogelijke website. Hieronder geef ik een aantal veel voorkomende probleemgebieden met daarbij op welke manier u er aandacht aan kunt besteden.

Leesbaarheid van teksten

Voor slechtzienden is het vervelend als teksten zijn opgemaakt in een klein lettertype of als de tekstkleur onvoldoende afsteekt tegen de achtergrond. Dyslecten hebben er moeite mee om moeilijke en lange woorden, zinnen en alinea's te lezen.

Remedie: Kies duidelijke lettertypes, sterk contrasterende kleuren. Vermijd lastige woorden en lange zinnen en zorg voor afwisseling door witruimtes en tussenkopjes.

Afbeeldingen en andere visuele inhoud

Voor blinden bestaat de mogelijkheid om websites om te laten zetten naar braille of de tekst uit te laten spreken. Dit is een mooi alternatief voor het lezen van de tekst, maar afbeeldingen en videobeelden komen hierdoor niet goed door. Daarnaast kan een 'normale' gebruiker de ondersteuning van afbeeldingen en/of video ook hebben uitgeschakeld.

Remedie: Maak gebruik van de mogelijkheden binnen opmaaktaal HTML om alternatieve inhoud aan te bieden. Zo kan worden beschreven wat er precies te zien is op het beeldmateriaal.

Navigatie die niet werkt of niet duidelijk is

In alternatieve browserprogramma's kan de ondersteuning voor framepagina's en JavaScript ontbreken, of slechts via een omweg toegankelijk zijn. Hierdoor kan in het ergste geval de website volledig ontoegankelijk worden. Ook zijn uitklapmenu's moeilijk te bedienen voor slechtzienden en bezoekers die geen muisaanwijzer kunnen gebruiken.

Remedie: Vermijd het gebruik van JavaScript bij iets essentieels als de navigatie van de website, maar gebruik 'echte' HTML-links. Beperk jezelf ook liever tot een hoofdnavigatie met relevante links dan een te geavanceerd uitklapmenu's met meerdere niveaus.

Meer informatie en keurmerk

Belangrijk voordeel van rekening houden met de toegankelijkheid van uw website is dat deze automatisch ook gebruiksvriendelijker wordt voor 'normale' bezoekers.

Een ander voordeel is dat veel beperkingen die gelden voor speciale doelgroepen ook van toepassing zijn op de crawlers van zoekmachines, zodat een toegankelijke website ook beter geïndexeerd kan worden.

Voor websites die hun toegankelijkheid graag willen uitdragen is er de mogelijkheid om een keurmerk aan te vragen. In Nederland is er een keurmerk dat wordt uitgegeven door Stichting Waarmerk Drempelvrij.nl. Op de website van deze stichting is ook meer informatie over dit thema te vinden.

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 12 februari 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Maak uw online toegangsdeuren drempelvrij'

Tonina zei op vrijdag 11 december 2015 om 01:06:
abandjo zegt:Die verbinding is er wel, alelen rijdt de TGV pas vanaf Avignon volgas naar Parijs. Het plan was om de rails aan te passen om ook met 300 km langs de kust te rijden.

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel