Het ondernemingsplan, succesformule voor uw bedrijf

20-08-2007 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

Steeds meer Nederlanders kiezen voor het ondernemerschap. Van 36.000 nieuwe ondernemingen in het jaar 2000 groeide deze ontwikkeling verder naar 43.000 in 2006. Op tv zie je regelmatig spotjes van de Kamer van Koophandel over het starten van een eigen bedrijf. Maar hoe doe je dit op een echt veilige manier?

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden bij het starten van een eigen bedrijf. Voor velen is het een bewuste keus om zich van de één op de andere dag op het ondernemerspad te begeven. Een andere groep rolt er vrijwel ongemerkt in, bijvoorbeeld vanuit een hobby of een kans die wordt geboden binnen de bestaande werksituatie. Als je tien ondernemers van de straat plukt zul je ook tien verschillende ervaringen horen over het starten van een bedrijf.

Wie echter goed beslagen ten ijs wil komen, zorgt voor een goede voorbereiding. Als ondernemer komt er vanalles op je af. Je moet op zoek naar klanten, contacten onderhouden met partners en leveranciers en dan is er ook nog eens al die papieren rompslomp. Het opstellen van een goed sluitend business plan kan je helpen de juiste koers te varen, ook in tijden waarin alle hens aan dek worden gevraagd.

Van uw ondernemingsplan kunt u een dik boekwerk maken vol marktinformatie, prognoses en strategieën. Het kan echter ook minder uitgebreid. Doel is om een leidraad te creëren waarbij we tegelijk nadenken over en onderzoek doen naar wat we onderweg allemaal tegen zullen komen bij het opstarten van onze onderneming.

Het business plan beantwoort cruciale vragen over uw ondernemerschap:

  • Wie u bent en welk doel u hebt om te kiezen voor het ondernemerschap?
  • Welke producten/diensten u gaat aanbieden? Aan wie gaat u deze verkopen en waarom is juist hier vraag naar?
  • Wat wordt uw plan van aanpak bij het uitoefenen van uw onderneming? Waarmee wilt u zich gaan onderscheiden van bestaande bedrijven?
  • Met welke kosten krijgt u te maken bij het opstarten van uw onderneming? Waar haalt u dit geld vandaan?

Bij het opstellen van een ondernemingsplan kan flink wat research komen kijken. Een marktonderzoek vertelt u iets over de vraag naar uw aanbod en de manier waarop uw doelgroep benaderd wil worden. Soms is het verstandig om een brancheonderzoek uit te voeren om te kijken hoe uw concurrenten hun bedrijf runnen en welke kansen er juist in het verschiet liggen. Het is aan u om te bepalen hoeveel tijd en energie u hierin wilt steken, al valt het wel aan te raden om u enigszins in uw toekomstige klanten en concurrenten te verdiepen om uw plan van aanpak hier op af te stemmen.

Een volledig ondernemersplan bestaat doorgaans uit de volgende zaken (bron: KvK):

  1. De ondernemer
    • Persoonsgegevens, opleiding, werkervaring
    • Uw persoonlijke motivatie en uw doelstellingen
    • Een overzicht van uw kwaliteiten, uw sterke en minder sterke kanten
  2. De markt
    • Wat gaat u aanbieden?
    • Marktonderzoek: Omgeving, klanten en concurrentie
  3. De marketingmix
    • Product, prijs, plaats, personeel, promotie, presentatie
    • Omzetprognose
  4. Organisatie
    • Personeel
    • Huisvesting
    • Administratie
    • Taakverdeling
  5. Financieel plan
    U moet een aantal begrotingen opstellen.
    • Investeringsplan
    • Financieringsplan
    • Exploitatiebegroting
    • Liquiditeitsbegroting

Behalve dat het ondernemingsplan u helpt bij het leggen van een fundering voor het realiseren van uw droom om uw eigen bedrijf te beginnen, kan het ook een waardevol hulpmiddel zijn om aan te kloppen bij een bank of een investeerder. Als u al uw plannen zwart op wit hebt staan en deze kunt onderbouwen met onderzoek dan is de kans op succes vele malen groter!

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 20 augustus 2007

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Het ondernemingsplan, succesformule voor uw bedrijf'

Nog geen reacties op dit artikel

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Sint Smeding

Sint Smeding is eigenaar van Smeding Concepts, dat zich naast het exploiteren van eigen websites heeft toegelegd op het aanbieden van internetdiensten aan het MKB.

Meer artikelen van Sint Smeding, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!