Starten: de grote stap

10-09-2007 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

Eerlijk toegegeven, ik was al enkele jaren actief aan het klussen voor diverse opdrachtgevers voor ik daadwerkelijk de stap zette om officieel ondernemer te worden. In de spotjes op radio en tv wordt misschien gesproken van 'even naar de Kamer van Koophandel' en het ondernemerschap mag nog zo in opkomst zijn, voor velen is het starten van een bedrijf door alles wat er als ondernemer op je af komt geen stap die je van de ene op de andere dag zet.

Ondernemers hebben één ding gemeen. Ik ken geen enkele ondernemer die niet een beetje eigenwijs is. Voor vrijwel alle zelfstandig ondernemers geldt dat ze vinden dat ze iets toe kunnen voegen aan de markt. Dit kan een geheel nieuw concept zijn, of een nieuwe visie op een bestaande tak van sport. Bij sommige mensen gaat dit gevoel op een gegeven moment over, maar voor anderen is het de reden om op een gegeven moment de grote stap te zetten en ondernemer te worden.

Zoals gezegd zit er een hele geschiedenis tussen de conclusie dat je voor het ondernemerschap geboren bent en het moment waarop je kunt vaststellen dat je onderneming op gang is gekomen. Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst, financiering, huisvesting, vergunningen en een huisstijl regelen, een administratie opzetten, klanten werven... Allemaal nieuwe partijen; de Belastingdienst, klanten, leveranciers... Je kunt niet zonder ze, maar ze kunnen in het begin ook een hoop kopzorgen opleveren.

Eén van de doelstellingen van Ondernemersraad is om orde te scheppen in dit oerwoud. En te laten zien dat het ondernemerschap is weggelegd voor iedereen die zich ondernemer voelt.

Een stappenplan is een goede zet om er voor te zorgen dat je als starter niet voor verrassingen komt te staan. In dit artikel ga ik niet beschrijven wat je allemaal moet regelen, dat is meer iets om per onderwerp apart aandacht aan te besteden. Wel wil ik de belangrijkste punten benoemen:

Ondernemingsplan

Het starten van een onderneming begint met een plan. Een ondernemingsplan om precies te zijn. Het ondernemersplan is de belangrijkste voorbereiding op het starten van uw bedrijf en vertelt over uw huidige positie, de markt, uw strategie en doelstellingen en de haalbaarheid van uw plannen.

Bij het opstellen van een ondernemingsplan zult u ook rekening moeten houden met eventuele vergunningen die u nodig zult hebben. Dit is ook het moment om na te gaan denken over financiering, huisvesting, verzekeringen en uw corporate identity.

Vol gas of langzaam op stoom komen?

Het starten van een onderneming betekent lang niet altijd dat u uw huidige baan opzegt om vanaf de grond iets op te bouwen. Starten kan ook als parttime ondernemer, door een bedrijfsovername, als freelancer of vanuit een uitkering. Het ene bedrijf concentreert zich rondom één persoon (de ondernemer), bij het andere bedrijf is versterking van personeel al gauw onvermijdbaar. Weeg af welke vorm het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Administratie

Wordt bijna alle meeste ondernemers gezien als één van de minder interessante kanten van het ondernemerschap (en ik ben het daar mee eens), maar het hoort er wel bij. Door vanaf het begin goed werk te maken van de administratie bespaar je uiteindelijk tijd en door je zaakjes goed op orde te hebben voorkom je vervelende verrassingen.

Voor ondernemers die liever vooral met het beoefenen van hun vak bezig willen zijn dan het invullen van aangifteformulieren en het opmaken van rapportages bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid om bepaalde delen van de bedrijfsadminstratie uit te besteden bij een administratiekantoor of accountant.

Inschrijven

U bent er uit, u wordt ondernemer. De bedrijfsnaam is gekozen, de eerste contacten met klanten en leveranciers zijn gelegd. Om het bedrijf officieel te lanceren zult u het onder de rechtsvorm van uw keuze moeten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en aanmelden bij de Belastingdienst.

Tot slot

Zoals ik eerder in dit artikel al zei, valt de waslijst aan benodigde acties en regeltjes die je moet volgen niet in één artikel te beschrijven, maar met behulp van de ervaring van andere ondernemers kunnen we wel het benodigde overzicht creëeren.

Want voor de meeste ondernemers die ik ken geldt dat ze, na het afronden van de opstartfase, de lasten van het ondernemerschap redelijk mee vonden vallen en vooral de lusten ervaren!

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 10 september 2007

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Starten: de grote stap'

Maicon zei op vrijdag 11 december 2015 om 00:11:
Dankjewel Gonneke, het wordt echt tijd voor een kop thee! Binnenkort toch nog weer eens afspreken op Strijp-S?Hartelijke groet, Erik

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Sint Smeding

Sint Smeding is eigenaar van Smeding Concepts, dat zich naast het exploiteren van eigen websites heeft toegelegd op het aanbieden van internetdiensten aan het MKB.

Meer artikelen van Sint Smeding, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!