Hoe goed is uw ICT beveiligd?

05-06-2008 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

We moeten er niet aan denken, bij een inbraak wordt een aantal pc's meegenomen, een virus legt meerdere computers plat of een hacker weet door te dringen in het bedrijfsnetwerk. Op zich al erg genoeg vanwege de financiële consequenties die dit kan hebben, maar als hierbij ook nog eens waardevolle bedrijfsinformatie verloren gaat zit u met de handen in het haar.

Het liefst staan we er niet bij stil, maar dit kan zomaar gebeuren. Om te voorkomen dat u straks denkt 'had ik maar', is het wel zo verstandig om van te voren diverse voorzorgsmaatregelen te nemen. In dit artikel geef ik een opsomming van de belangrijkste aandachtspunten in de beveiliging van uw ICT.

Beveiliging van uw netwerk

Het hebben van een bedrijfsnetwerk, hoe groot ook, met een verbinding naar het internet is tegenwoordig vrijwel standaard. Hierdoor loopt u wel het risico op indringers die zich van buitenaf toegang tot uw netwerk proberen te verschaffen.

Om te voorkomen dat het mogelijk is om via een achterdeur uw bedrijfsnetwerk binnen te dringen is het zaak om te zorgen voor een goede firewall. Dit apparaat of computerprogramma bepaalt welk verkeer wel en niet mag worden uitgewisseld tussen uw bedrijfsnetwerk en het internet. Het is aan te raden om deze te laten instellen door een expert.

Een goede firewall kan niet voorkomen dat onbevoegden zich via normale wegen, dus op kantoor, toegang weten te verschaffen tot uw netwerk en gegevens. Plaats dus altijd wachtwoorden op computers en scherm gevoelige data extra af.

Sla gegevens centraal op en zorg voor back-ups

Bij de meeste kleine bedrijven worden bestanden opgeslagen op de computers waar er mee gewerkt moet worden. Facturen op de pc van de administratie, planningen op de computer van de planner en offertes op het systeem van de verkoper. Als één van deze computers de geest geeft is de kans aanwezig dat de informatie die er op staat voorgoed verloren is.

Bij bedrijven met meer dan één computerwerkplek adviseer ik om altijd te werken met een server. Door uw data op één centrale computer op te slaan kan deze niet alleen beter worden geordend en bereikt, u kunt de borging van de informatie ook concentreren op die ene server. Een crash van één van de 'werkcomputers' zorgt niet voor verlies van waardevolle bestanden en gegevens.

Ook hier is het verstandig om raad te vragen aan een expert. Welk type server is voor uw bedrijf het meest geschikt? Kan deze in een afgesloten ruimte worden geplaatst? Hoe wordt het maken van regelmatige back-ups georganiseerd? Hoe maken uw pc's verbinding met de server? Als dit allemaal is geregeld heeft u hier verder geen omkijken meer naar.

Denk er bij het invoeren van een back-up procedure aan dat het onvoldoende is om alleen back-ups te maken naar een andere (externe) harde schijf binnen uw bedrijf. Beter is om te backuppen naar een server op een andere locatie, of uw medewerkers meerdere keren per week een back-up op tape te laten meenemen. Zo blijven uw gegevens ook bij brand en diefstal behouden.

Beveilig uzelf tegen virussen en softwarelekken

Zorg niet alleen voor goede virusscanners, maar ook voor regelmatige updates op uw systemen. De meeste virussen maken gebruik van lekken in het besturingssysteem en computerprogramma's. Door altijd de laatste updates te installeren verkleint u de kans op schadelijke virussen.

Beveiliging van de website

Ook uw internetsite kan het slachtoffer worden van hackers of het uitvallen van computerapparatuur. Het systeem waarop uw website wordt opgeslagen bij uw hostingprovider lijkt sterk op de server die u intern gebruikt voor het opslaan en delen van bestanden. U wilt dat uw website zo veel mogelijk in de lucht blijft en dat de inhoud niet verloren kan gaan.

Houd daarom bij het kiezen van een hostingprovider rekening met de mate waarin deze provider zich bezighoudt met innovatie van zijn platformen, de regelmaat en wijze waarop back-ups worden gemaakt en hoe er wordt ingespeeld op storingen.

Maak medewerkers bewust van gevaren

De grootste bedreiging voor computers en bedrijfsnetwerken wordt echter gevormd door de mensen die er dagelijks mee werken. Zonder bij de mogelijke gevolgen na te denken worden regelmatig protocollen genegeerd, software geïnstalleerd, schadelijke e-mails geopend en bestanden gedownload van het internet.

Bespreek met uw medewerkers de risico's van dit soort zaken en geef ze tips over hoe ze gevaarlijke e-mails en software kunnen herkennen. Leg uit waarom er gewerkt wordt met wachtwoorden en waarom er niet zomaar software geïnstalleerd mag worden of bestanden gedownload van het net.

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 5 juni 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Hoe goed is uw ICT beveiligd?'

Sunshine zei op zaterdag 14 februari 2015 om 11:46:
Shoot, so that's that one susspoep.

Cosmin zei op vrijdag 11 december 2015 om 00:45:
You really found a way to make this whole proescs easier.

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Sint Smeding

Sint Smeding is eigenaar van Smeding Concepts, dat zich naast het exploiteren van eigen websites heeft toegelegd op het aanbieden van internetdiensten aan het MKB.

Meer artikelen van Sint Smeding, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!