Hoe een goedkope hosting provider u veel geld kan kosten

27-11-2007 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

Er zijn in ons land (maar ook internationaal) verschrikkelijk veel providers waar u uw website kunt laten hosten en uw domeinnamen kunt laten registreren. De prijzen lopen sterk uiteen, dus het kan de moeite lonen om enkele aanbieders te vergelijken. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten?

Om uw website toegankelijk te maken, zult u een provider moeten kiezen die de bestanden van uw website aan het internet kan koppelen. Dit noem je webhosting, of hosting. Een bedrijf dat hosting aanbiedt is een hostingprovider of een webhoster.

Je hebt ondernemers die hun hostingprovider bijna heilig verklaren en je hebt ondernemers die hun webhoster vervloeken. Het liefst wilt u natuurlijk bij de eerste groep horen. Maar intussen wilt u niet teveel betalen.

Goedkoop

Het hosten van websites is big business. Een groot deel van de hostingmarkt wordt beheerst door eenmanszaakjes en V.O.F.'jes die voor een prikje een webserver op de kop tikken, die vervolgens ergens in een datacentrum hangen, een gelikte website maken, om ten slotte wat pakketjes te bedenken om de markt te bestormen.

Veel providers verkopen ze webruimte die ze niet hebben. Dat is niet zo'n ramp, het merendeel van de website-eigenaren gebruikt nog niet de helft van de totale capaciteit van hun hostingpakket waardoor providers flexibeler kunnen werken. Maar zodra de limiet van een server is bereikt wilt u natuurlijk niet dat uw website ineens erg traag laadt of dat u plots geen bestanden meer kunt uploaden.

Risico van deze bedrijfjes is dat ze vaak niet goed bereikbaar zijn voor ondersteuning. Het is voor uw bedrijf misschien niet nodig dat u 24 uur per dag, 7 dagen per week kunt bellen met uw vragen, maar u verwacht wel dat uw problemen tijdens kantooruren fatsoenlijk worden opgelost. Ook duurt het bij storingen vaak onnodig lang voordat problemen zijn opgelost, doordat ze laat worden geconstateert en er geen mensen in of in de buurt van het datacentrum aanwezig zijn.

Nog goedkoper

Een nog goedkoper business model is om servers niet in Nederland (bijvoorbeeld in Amsterdam) in een datacentrum onder te brengen, maar in Amerika. Hier is het mogelijk om voor een prikje servers te huren, met als nadeel dat alle ondersteuning via meerdere schijven loopt. Dit soort hostingproviders bieden hun hosting soms voor maar een paar euro per jaar aan, te mooi om waar te zijn?

Het voordeel van een goedkoop hostingabonnement is dat u weinig betaalt. U hebt al veel tijd en geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van uw website, dus dat komt mooi uit. En zo lang het goed gaat, is er niks aan de hand. Maar als de server waarop uw website staat een keer kuren vertoont, wilt u niet dat het dagen duurt voor uw website weer bereikbaar is...

Goedkope webhosting is duurkoop

Stel u hebt een webwinkel waar u een gemiddelde dagomzet draait van 250 euro. U zet op maandagochtend uw computer aan en ontdekt dat de website het niet doet. Als u vervolgens uw e-mailprogramma opstart, ziet u een serie berichten waaruit u kunt opmaken dat de server al sinds zaterdagmiddag platligt.

In dit voorbeeld betekent dit een inkomstenderving van twee dagen. Tegen de tijd dat uw site weer in de lucht is, zal de schade zijn opgelopen tot meer dan 500 euro. Schade die u niet kunt verhalen op uw provider, want in de algemene voorwaarden staat duidelijk dat ze niet aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Nu zult u misschien denken dat het voor u niet zo belangrijk is dat storingen ook in het weekend worden opgelost en dat het voor uw bedrijf niet zo erg is als de website eens een dagje uit de lucht is, maar wat nu als toevallig dan die potentiële klant langskomt die op het punt staat te kiezen tussen u en de concurrent?

Als we kijken naar het afbreukrisico dat schuilgaat in het vertrouwen dat u in uw webhoster zult moeten hebben, kunt u achteraf veel spijt krijgen van het feit dat u er voor koos om per maand een paar tientjes minder te betalen.

Webhosting die deugt

Het minimale dat we willen is een provider die eventuele calamiteiten serieus neemt en uw vragen adequaat weet te beantwoorden. Of uw situatie misschien geen aanleiding geeft tot het afsluiten van een Service Level Agreement (SLA) waarin de provider u bepaalde zaken garandeert, doet er dan niet zoveel toe. U wilt service die aansluit bij uw wensen en u wilt niet voor verrassingen worden gesteld. En het liefst ook nog niet teveel betalen.

Waar kunt u op letten?

Een overzichtje van betrouwbare hostingproviders zal ik hier niet geven. Het is lastig om volledig te zijn en ervaringen blijven subjectief. Daarom geef ik liever een aantal tips om te onthouden bij het kiezen van uw hosting provider:

 1. Goedkope hosting bestaat niet
  Bezuinigen op één van de middelen die uiteindelijk geld op moeten leveren is niet handig. Vraag u bij providers die maar een paar tientjes per jaar vragen af hoe het kan dat ze zo goedkoop zijn.
 2. Bedenk welke service er nodig is
  Eerder beschreef ik een vervelend scenario voor een denkbeeldige webshop. Bedenk wat u in dergelijke gevallen van uw hosting provider verwacht en zoek een provider waarvan de service hierbij aansluit.
 3. Vraag collega-ondernemers naar hun provider
  Waarom zelf gaan zoeken als een concullega al een goede hoster heeft gevonden? Vraag eens wat andere ondernemers naar hun hostingprovider, hun ervaring en wat ze betalen.
 4. Start een eenvoudig onderzoek
  Als u een bepaald bedrijf beter kunt mijden, kunt u hier over het algemeen makkelijk achter komen. Google eens op de bedrijfsnaam. Komen er pagina's naar voren waar geklaagd wordt over de betreffende partij dan weet u genoeg.
 5. Bezoek vergelijkingssites
  Er is een aantal sites speciaal in het leven geroepen om u te helpen een hostingprovider te selecteren. Hier vindt u technische specificaties en ervaringen. Kijk bijvoorbeeld eens op Internetten.nl of WebHosters.nl.
 6. Let op verborgen kosten
  Wat doet de provider als u de maximale hoeveelheid dataverkeer per maand overschrijdt? Wordt uw website dan op zwart gezet, of krijgt u een factuur met een nacalculatie?

Hopelijk hebt u iets aan deze tips!

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 27 november 2007

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Hoe een goedkope hosting provider u veel geld kan kosten'

meizitang zei op maandag 8 december 2014 om 23:07:
Which is a pretty sweet post on David. Likely to printer this particular out there in addition to adhere around the Power by simply Research place of work wall structure.

Kassi zei op vrijdag 13 februari 2015 om 13:58:
Your's is a point of view where real inlgetielnce shines through.

Marge zei op vrijdag 13 februari 2015 om 14:15:
Too many cotleimpnms too little space, thanks!

futcoins zei op zondag 8 maart 2015 om 16:53:
The Information of FIFA Fantastic Lineup Top Staff is launched as a general form in FIFA when the gamer develops the groups putting any participants from the leagues to experiment with offline and online. You can find the tournaments in which the members can enjoy to overcome the glasses.

wildstar gold online zei op dinsdag 14 april 2015 om 23:04:
Basically we, No longer place destroyed in the market to carry the located for the plot kind, Exploiting throwing away landed powerful actually extra precious reward: Device encountered publicised that all of the IGF nominees would eventually be anchored a put on Steam's internet stream targeted market. A new translucent capacity but also proportions Steam's potential movie goers mean that, Whether it be positively subject, Type of title in vapor will also promote higher replications. Use of vapor expressed different kinds of good aspects, Very well including assistance with the quality value for money and purchases printer your most encountered latest current market place economists involved of the quests real estate market,

Plasticizer zei op dinsdag 19 mei 2015 om 10:17:
The company main business is further process the petrochemical production, with 8 production lines of ten-thousand-ton capacity for C9 and C10 separators, thermal & cold polymerization petroleum resin, petroleum naphthalene, tar and thousand-ton capacit

FIFA 16 Coins zei op zaterdag 7 november 2015 om 22:23:
I was thinking if after work we could grab a cup of coffee

cheap Fifa 16 coins zei op woensdag 11 november 2015 om 15:47:
Hold it! I think you must talk more about this

Joelma zei op donderdag 10 december 2015 om 23:30:
i hope they make the playoffs too right now 8th is lnoikog better than 7th because the sixers have a chance to beat the bulls better than the heat. awesome recap going to the sixers vs nets game apr 13VA:F [1.9.8_1114]please wait...VA:F [1.9.8_1114](from 0 votes)

suba me zei op donderdag 20 december 2018 om 18:13:
bm9TMp You have made some decent points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

mcgrawschou7.blogfa.cc zei op donderdag 10 januari 2019 om 03:06:
I don't even know how I ended up here, bbut I thought this post was great.
I do not kno who you are but certainly you're going to
a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Sint Smeding

Sint Smeding is eigenaar van Smeding Concepts, dat zich naast het exploiteren van eigen websites heeft toegelegd op het aanbieden van internetdiensten aan het MKB.

Meer artikelen van Sint Smeding, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!