Houd uw websitestatistieken in de gaten

14-08-2007 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

Het succes van websites kunnen we afmeten aan diverse factoren. Bijvoorbeeld aan de hand van het aantal bezoekers, reacties van bezoekers, aantal verkopen of de bekendheid van de site binnen uw klantenkring. Als we kijken naar bezoekersaantallen dan doen we dat vaak in een statistiekenprogramma. Maar hoe haal je hier de meest waardevolle informatie uit?

Bij de meeste hostingproviders krijgt u een statistiekenprogramma waarmee u inzicht kunt verkrijgen in het verkeer op uw website. Zo'n programma meet elke bezoeker die over uw site surft en zorgt er voor dat u de verzamelde informatie kunt analyseren met uw internetbrowser. Veel gebruikte applicaties zijn Webalizer en AWStats.

Biedt uw provider deze service niet, of stelt u hogere eisen aan de wijze waarop de informatie kan worden geanalyseerd, dan is het ook mogelijk om een ander pakket uw bezoekers bij te laten houden, door deze te integreren in uw website. Voorbeelden van uitgebreide paketten zijn Nedstat en OneStat Pro. Een gratis product dat steeds vaker wordt gebruikt en ook erg duidelijk en geavaneerd is, is Google Analytics.

Worden uw statistieken bijgehouden en kunt u deze raadplegen, dan vraagt u zich misschien af waar u op moet letten en hoe u al deze cijfertjes moet interpreteren.

Wel, dit zal per website verschillen. In het algemeen is het vaak positief wanneer uw website veel bezoekers trekt. Dit betekent immers dat uw inzet om uw website onder de aandacht te brengen slaagt. Maar wat is in dit geval veel?

Een aantal termen die u bij het bekijken van statistieken zou moeten kennen:

 • Visitor of unieke bezoeker
  Het aantal unieke mensen dat uw website in een bepaalde periode bezocht.
 • Pageview of paginaweergave
  Het aantal keren dat een pagina werd opgevraagd. Eén bezoeker kan meerdere pagina's bekijken, het totaal aantal pageviews is dus ook afhankelijk van het aantal pagina's dat elke bezoeker aanklikt.
 • Nieuwe bezoeker
  Sommige statistiekenprogramma's geven aan hoeveel procent van uw bezoekers in een bepaalde periode al eens eerder op uw website kwam.
 • Bron of verwijzende site
  Via welke link kwamen bezoekers op de website? Ook kunt u meestal raadplegen welke zoekwoorden men eventueel in zoekmachines gebruikte.

Naast deze begrippen vertellen veel statistiekenpakketten ook welke browsers uw bezoekers gebruiken, welke schermresoluties en hoe lang een bezoeker op uw site was. Een andere waardevolle eigenschap is de geografische locatie. Omdat dit wordt geregistreerd aan de hand van IP-adressen is dit niet honderd procent beschikbaar, maar geeft het wel een goede indicatie.

Als we over getallen praten worden deze meestal uitgedrukt per dag of per maand. Van belang is dat het analyseren van sitestatistieken vooral draait om het waarnemen van trends. Het is leuk om te weten dat uw site gisteren tweehonderd bezoekers had. Maar wanneer dit er vandaag vijftig zijn, is deze wetenschap eigenlijk maar relatief.

Voordat je iets zinnigs kunt zeggen over wat websitestatistieken vertellen, zult u zich moeten afvragen wat het doel van uw website is. Is uw website vooral bedoeld om informatie te geven over een bepaald onderwerp, dan is het doel geslaagd wanneer een zo groot mogelijk publiek wordt bereikt. Bent u een bedrijf dat vooral lokaal diensten aanbiedt, dan bent u specifiek geïnteresseerd in het aantal bezoekers uit de buurt. Verkoopt u producten in een online winkel, dan wilt u misschien het liefst dat het statistiekenpakket u de gemiddelde omzet per bezoeker kan tonen.

Zelf ben ik bij sites waarvan ik regelmatig statistieken bekijk vooral geïnteresseerd in het vergelijken van het aantal bezoekers over een langere tijd. Een website over Peruaanse postzegels zal minder bezoekers kunnen trekken dan een pagina over voetbal. Wat deze sites wel gemeen hebben, is dat het prettig zit als er een positieve ontwikkeling in de bezoekersaantallen zit.

Vervolgens klik ik steevast naar de pagina die een overzicht toont van verwijzende sites en zoekmachines. Hier zie ik welke sites en zoekwoorden de meeste bezoekers opleveren. Als er een site naar me linkt die ik nog niet ken kom ik dit ook zo te weten.

Eigenlijk kijk ik niet zo heel vaak naar de geografische locatie. Voor mijn sites is dit niet heel erg interessant, hoewel het voor een webdesignbedrijf natuurlijk wel leuk om te weten is dat bezoekers uit de buurt je weten te vinden. Maar voor een bloemist die boeketten bezorgt in de buurt is het bijvoorbeeld wel veel belangrijker dat zo veel mogelijk bezoekers uit de eigen woonplaats of provincie komen.

Iets dat ik klanten vaak aanraad en ik u tot slot wil meegeven, is dat webstatistieken vooral interessant zijn om het verband tussen uw acties en trends in bezoekers in de gaten te houden.

Laat u een tijdje een radiospotje uitzenden waarin uw internetadres wordt genoemd, dan wilt u natuurlijk kijken of dit in deze periode ook meer bezoekers voor uw website betekent. Past u de teksten op uw website aan om beter gevonden te worden via zoekmachines, dan wilt u zien of bezoekers u na een tijdje inderdaad beter kunnen vinden op termen die u had bedacht.

Dit is de essentie van het analyseren van webstatistieken. Het is leuk om tegen een collega-ondernemer te kunnen zeggen dat uw site 300 bezoekers trekt en die van hem maar 50. Maar als zijn site harder groeit en zijn bezoekers ook nog waardevoller zijn, dan betekent dit wellicht dat hij heeft ontdekt hoe je statistieken kunt gebruiken om door te anticiperen het succes van een website te optimaliseren.

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 14 augustus 2007

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Houd uw websitestatistieken in de gaten'

Welcome zei op zaterdag 14 februari 2015 om 01:28:
Good to see a taenlt at work. I can't match that.

Inga zei op vrijdag 11 december 2015 om 00:15:
Dat zal dan wel een gemiddelde zijn van jaren.zeker als je '97 erbij telt daalt het jlaraijs gemiddelde ver onder het maand gemiddelde van 2009.stelletje 'it' klunzen

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Sint Smeding

Sint Smeding is eigenaar van Smeding Concepts, dat zich naast het exploiteren van eigen websites heeft toegelegd op het aanbieden van internetdiensten aan het MKB.

Meer artikelen van Sint Smeding, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!