Wat zijn jouw energievreters?

29-04-2009 - door Nelly de Jong (ConFront Coaching en Training)

We hebben allemaal zo onze energievreters. Dingen die ons zo op het oog lijken te overkomen en waar we niets aan kunnen doen, denken we. Toch als je er eens rustig voor gaat zitten, kun je er vaak wel een lijn in terug vinden. Welke situaties zijn in jouw leven risicovol en zorgen ervoor dat jouw balans verstoord raakt.

Te pas en te onpas

Mijn dochter had bv. nog wel eens de neiging om te pas en te onpas te laten weten dat ze vond dat ik in de houding moest springen. Natuurlijk heb ik dat patroon zelf gecreëerd door iedere keer als zij een kik gaf inderdaad direct te reageren. Dan zat ik bv. net in de voorbereiding van een of ander, was net lekker op dreef en batste ze zo mijn werkkamer binnen. En dan was ik er helemaal af.

Van een afstand kijken

Als je thuis werkt is het dubbel lastig. Het viel nog niet mee daar iets in te veranderen. Toch door er eerst eens rustig van een afstand naar te kijken en door hier met haar over te praten en vervolgens misschien wel het belangrijkste: door het consequent aangeven: Nee lieverd, ik ben nu aan het werk. Je kunt me nu niet storen, werd de situatie langzaam beter. Nu klopt ze voor ze binnenkomt en vraagt netjes of ze storen mag. Soms mag dat en soms niet. Maar ik raak er nu niet meer zo mijn energie in kwijt.

Voorkomen of verbeteren

Onderzoek eens bij jezelf wat jou raakt in jouw risicovolle situatie(s) en vraag jezelf eens wat je nodig hebt en wat je kunt doen om die situaties te voorkomen of te verbeteren. Bereid jezelf voor op die  situaties. Vraag jezelf: wat kan ik doen om….

Een oud spreekwoord zegt het al: Een gewaarschuwd (lees: voorbereid) mens telt voor twee. Dus:

  • Welke energievreter bezorgt mij het meeste energieverlies?
  • Wat precies zorgt er voor dat ik dat zo voel?
  • Wat heb ik nodig om me er beter in te voelen?
  • Wat ga ik (liefst) vandaag nog doen om dat beter te maken?

Ga hierbij uit van het principe van Altijd Doorgaande Verbetering voor een duurzaam en moeiteloos te bereiken resultaat.

Wil je hulp bij het te lijf gaan van jouw energievreters?

Bel dan 058-266 33 49 of mail voor een vrijblijvende kennismaking.
Bezoekadres: Dotingastate 102 in Leeuwarden, Friesland.v

Nelly de Jong, Coach Loopbaanadviseur ConFront Coaching en Training, 29 april 2009

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Wat zijn jouw energievreters?'

Cayle zei op vrijdag 13 februari 2015 om 10:44:
Which came first, the problem or the sotulion? Luckily it doesn't matter.

Serkan zei op donderdag 10 december 2015 om 23:14:
I don't think it's weird but I think it is a bad idea. Yes, it's sweet to read but just remember that the intetnion is coming from you and not from him or he would have thought of it himself so keep in mind that he will write things that YOU want him to say and if you ever break up that card will cause you a lot of pain, especially if you try and use his words against him.

suba me zei op vrijdag 21 december 2018 om 03:02:
EJjBWB Not clear on what you have in mind, Laila. Can you give us some more information?

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Nelly de Jong

Nelly de Jong is Coach en Loopbaanadviseur bij ConFront Coaching en Training

Meer artikelen van Nelly de Jong, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!