Wat is mijn risico op een burnout?

30-09-2008 - door Nelly de Jong (ConFront Coaching en Training)

Vroeger of later in hun carrière krijgen veel mensen te maken met een burnout. En anders komen ze er wel dicht in de buurt. Als je baan of andere verplichtingen je fysiek en emotioneel compleet opslokken en dat lang genoeg door gaat (maanden, soms wel jaren of misschien een paar weken) kom je vroeger op later op het punt dat je slachtoffer wordt van burnout.

Burnout is een chronische situatie waarin je lichaam niet meer kan voldoen aan de te grote vraag. Je zit in de val van emotionele uitputting en het blijkt lastig daar weer uit te komen. Niets interesseert je meer en daar voel je je dan weer schuldig over. Zelfs als je door blijft werken, lijkt het moeilijk of wel haast onmogelijk nog vooruitgang te boeken. Je lijkt wel helemaal geen belangwekkende dingen meer te kunnen bereiken. Je sleurt je maar voort. Klik hier voor een overzicht van de symptomen.

Burnout is meer dan stress alleen. Veel mensen ervaren dagelijks een hoge mate van stress in hun werk, maar lopen geen risico op een burnout als gevolg daarvan. Sommige mensen lopen meer risico dan andere. Vaak is sprake van gecommitteerde en gemotiveerde mensen, die hoge eisen aan zichzelf stellen en idealistisch zijn ingesteld. Eigenschappen die vaak voorkomen bij zelfstandig ondernemers, managers (vaak in het onderwijs of de gezondheidszorg), onderwijzers, leraren, hulpverleners etc.

Factoren die tot een burnout kunnen leiden:

 • Te grote werkdruk
  Dat kan een gevolg zijn van onvoldoende tijd-management-vaardigheden, in het bijzonder een gebrek aan planning, onvermogen om prioriteiten te stellen of onvermogen te delegeren.
 • Hard werken zonder duidelijk doel voor ogen
  Je werk kei- en keihard, maar hoe hard je ook werkt, vooruitgang zie je niet. Maar hoe kun je ook vooruitgang zien als je geen duidelijk doel voor ogen hebt?
 • Onvermogen om iets wat jij als wezenlijk beschouwt te veranderen
  Iets waar je je emotioneel behoorlijk mee verbonden voelt, maar waar je tegelijkertijd geen invloed op hebt.
 • Jezelf opjutten om het onmogelijke mogelijk te maken
  Bijvoorbeeld problemen op willen lossen zonder de daarvoor benodigde middelen.
 • Verschil van inzicht in wat voor jou belangrijk is en wat de organisatie (maar ook je partner) waar je voor werkt belangrijk vindt. Je gelooft niet meer in wat je doet, maar voelt je gedwongen het toch te doen.
 • Tegen een onzichtbaar plafond aan zitten
  Hoe goed je je werk ook doet of hoe goed je je best ook doet, erkenning of promotie zit er niet in.

Voor al deze factoren geldt niet zozeer wat de externe factoren zijn en doen, maar vooral hoe je die interpreteert. Waar richt jij je aandacht op? Wat zeg je tegen jezelf en wat doe je als gevolg van wat je tegen jezelf zegt?

Het is belangrijk dat je het risico op burnout begrijpt, want als je eenmaal een burnout hebt, is het lastiger de zaak weer op de rails te krijgen. Die fysieke staat is niet in een paar dagen weg. Het kan zijn dat je niet in staat blijkt om het allemaal in je eentje op te lossen en mogelijk zijn er drastische maatregelen nodig in je gedrag en/of levensstijl. Daarom is voorkomen altijd beter dan genezen!

Hulp nodig bij het voorkomen of herstellen van je burnout? Bel of mail 058-266 33 49 voor een afspraak. Bezoekadres: Dotingastate 102 in Leeuwarden, Friesland.

Nelly de Jong, Coach Loopbaanadviseur ConFront Coaching en Training, 30 september 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Wat is mijn risico op een burnout?'

Besi zei op donderdag 10 december 2015 om 23:57:
It appears to me that this site donset download on a Motorola Droid. Are other people having the exact same issue? I enjoy this website and dont want to have to miss it whenever Im gone from my computer.

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Nelly de Jong

Nelly de Jong is Coach en Loopbaanadviseur bij ConFront Coaching en Training

Meer artikelen van Nelly de Jong, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!