Delegeren, ja maar wat?

08-01-2008 - door Hans Oelen (Palaver)

Management is snelheid en richting geven aan processen. Dit vraagt om specifieke kwaliteiten, talenten en een heldere transparante aanpak. Eťn daarvan is het er consequent voor zorgen dat uw eigen agenda zo leeg mogelijk blijft, door zoveel mogelijk taken en activiteiten verantwoord bij anderen neer te leggen. Dit geeft u namelijk de ruimte om overzicht te houden en waar nodig bij te sturen.

De realiteit is echter vaak anders. De doorsnee manager klaagt voortdurend dat hij het te druk heeft en dat de agenda alsmaar volloopt. Dit lijkt inderdaad de realiteit te zijn, maar dat is het niet! Hier ligt een klein verschil in nuance met uiterst grote consequenties.

  • Hij heeft het niet druk, hij maakt het zichzelf druk.
  • Zijn agenda loopt niet vol, hij laat zijn agenda vollopen.

Door geen 100% verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gedrag en in tegenstelling tot dat, de omgeving te schuld te geven van drukte en volle agendaís, nemen veel managers een reactieve houding aan en vervallen vervolgens op de enig overgebleven positie, namelijk slachtoffergedrag. Dit is te herkennen aan de woorden: Ja, maar...

Veel van deze managers voelen zich overal verantwoordelijk voor, zijn bang dat anderen het niet zo goed kunnen als hijzelf, hierdoor leeft de angst om het achteraf toch weer zelf te moeten doen doordat hij denkt of zelfs weet dat zijn medewerkers onvoldoende kwaliteit in huis hebben.

Door taken verantwoord bij medewerkers onder te brengen en ze daarmee meer verantwoordelijkheid te geven, is de kans groot dat de motivatie groeit en het gevoel gewaardeerd te worden ook toeneemt.

Wat te doen?

Wanneer u het bovenstaande herkent, nodig ik u uit om op 3 verschillende niveaus naar uw managementfunctie te kijken en uzelf bewust te worden waar u concreet uw beschikbare tijd op investeert:

  1. Activiteiten
  2. Taken
  3. Resultaatgebieden

Als voorbeeld schets ik hier ter beeldvorming de situatie van een portier:

Activiteiten Taken Resultaatgebieden
Opbellen Telefoon beantwoorden Veiligheid/toegang
Gasten te woord staan Registreren bezoekers Registratie
Opschrijven Pasjes controleren Informatie/service
Lezen Informatie geven Visitekaartje
Opzoeken Slagboom bedienen
Telefoon aannemen Parkeerplaats controleren
Controleren Goederen aannemen
Doorverbinden
Opruimen
Apparatuur bedienen
Routes uitleggen
Koeriers ontvangen
Instrueren

Resultaatgebieden zijn die zaken waar u in uw functie als manager op afgerekend wordt. Dit is het gebied waar u verantwoordelijk voor bent en om hier efficiŽnt inhoud aan te geven is het van belang om zoveel mogelijk taken en activiteiten bij deskundige medewerkers onder te brengen.

Investeer daarom zoveel mogelijk aandacht in begeleiding en coaching van uw medewerkers om ze te helpen het niveau te bereiken waarop ze deze taken en activiteiten kunnen uitvoeren.

Alleen wanneer u uw resultaatgebieden kent, kunt u de juiste prioriteiten stellen.

Door vanuit uw resultaatgebieden uw prioriteiten te stellen en taken en activiteiten zoveel mogelijk te delegeren aan uw medewerkers, zult u op meerdere gebieden winst boeken:

  1. U bouwt strategisch aan de kwaliteit van uw medewerkers,
  2. U bouwt ook aan de motivatie en betrokkenheid van uw medewerkers,
  3. U houdt meer tijd vrij voor uw eigenlijke taken.

Hans Oelen, Directeur eigenaar Palaver, 8 januari 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Delegeren, ja maar wat?'

Nog geen reacties op dit artikel

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel