Een korte introductie in e-commerce

23-03-2008 - door Sint Smeding (Smeding Concepts)

Onder e-commerce, afkorting voor electronic commerce, maar ook wel e-business, verstaan we handel drijven via het internet. Maar wat houdt die elektronische markt nu eigenlijk in, wat zijn de kansen en hoe zorg je dat je als ondernemer meedoet? Ik hoop in dit artikel hierover wat helderheid te verschaffen.

In de jaren '70 kwamen de eerste netwerken op waarmee door banken op elektronische wijze geld uitgewisseld kon worden. Eigenlijk is dit de basis voor de opkomst van e-business. Door de opkomst van het internet heeft tegenwoordig iedereen toegang tot een enorme hoeveelheid handelsplaatsen waar aankopen worden afgehandeld zonder dat je hiervoor een winkel hoeft te bezoeken of er direct contact met een verkoopmedewerker nodig is.

Wie heeft er vandaag de dag nu niet ooit eens iets via internet gekocht? E-commerce is een verschijnsel dat zich alleen maar verder zal ontwikkelen. Tijd dus om op de trein te stappen en ook úw handel ook via internet aan te bieden!

E-commerce en e-business: niet helemaal hetzelfde

De begrippen e-commerce en e-business worden vaak doorelkaar gebruikt, maar betekenen niet exact het zelfde. Electronic business is de gehele automatisering van handelsprocessen. E-commerce houdt zich specifiek bezig met de marketing, verkoop en distributie van producten en diensten via internet en andere netwerken.

Als je actief bent met e-commerce is de kans groot dat je een webwinkel exploiteert waar het mogelijk is om online artikelen te bestellen.

Voordelen van e-commerce t.o.v. traditionele handel

Ten opzichte van meer conventionele verkoopactiviteiten biedt de handel via internet de volgende kansen:

 1. E-commerce is niet plaatsgebonden
  De klant bezoekt de webwinkel per computer. Zaken als afstand tot de klant, bereikbaarheid en parkkeerruimte spelen geen rol. U kunt met een webwinkel in theorie klanten over de hele wereld bedienen.
 2. Webwinkels kennen geen openingstijden
  De rol van de webwinkelier is beperkt tot het afhandelen van bestellingen en het bieden van ondersteuning. Het plaatsen van een bestelling of het stellen van een productvraag kan 24 uur per dag.
 3. Hogere efficiëntie
  Doordat er voor een groot afzetgebied geen groot netwerk aan verkooppunten noodzakelijk is, kan er efficiënter gewerkt worden door te werken met een toegespitste voorraad en personeelsbezetting. Veel service, zoals veel gestelde vragen, kan via de website worden afgehandeld.
 4. Breder assortiment
  Doordat winkeloppervlakte geen issue is, kunt u uw online assortiment verbreden. Desgewenst kunt u bepaalde artikelen pas bestellen bij uw leverancier zodra hiervoor een order is binnengekomen. Dit maakt ook niche markten rendabel.
 5. Kansen voor directe online marketing
  Door middel van links en advertenties klikken uw klanten rechtstreeks door naar uw online verkoopkanaal.

Boodschappenlijstje voor een e-commerce kanaal

Wilt u uw producten en diensten ook via internet gaan aanbieden? Hieronder ziet u een kort lijstje van wat hier zoal bij komt kijken.

 • Een website (laten) bouwen met daarop uw productaanbod;
 • Een virtueel winkelwagentje in de website om producten aan toe te kunnen voegen en een bestelling te plaatsen;
 • Mogelijkheid om online te betalen;
 • Distributiemogelijkheden, zoals verzending via de post, koeriersdienst, rembours en/of de klant laten afhalen.

Bent u overtuigd van de kansen van e-commerce voor uw bedrijf? Dan wens ik u veel succes toe bij uw stappen op het wereldwijde web! En als u nog op zoek bent naar een internetpartner om u hier bij te helpen, kijk dan eens op deze site.

Sint Smeding, eigenaar Smeding Concepts, 23 maart 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Een korte introductie in e-commerce'

RunescapeGold2007.com zei op dinsdag 16 juni 2015 om 03:36:
I was thinking if after work we could grab a cup of coffee

RS Gold zei op zondag 20 maart 2016 om 20:46:
Call it even.

runescape 3 gold zei op zaterdag 14 juli 2018 om 12:00:
Hey! This post сouldn't ƅe written any better!

Reading thіs posst reminds me of mу prevoous roօm
mate! He alԝays kept talking aЬout tһis. I
wіll forward tһis post tо him. Pretty sure һе ᴡill have a good read.
Thаnk yoou for sharing!

worldwide traffic visits zei op dinsdag 30 oktober 2018 om 13:03:
I'm gone to say to my little brother, that he should also pay a visit this website on regular basis to get updated from most up-to-date gossip.

JAMB EXPO zei op zondag 16 december 2018 om 11:22:
Hi, just wanted to say, I enjoyed this blog post. It was practical.
Keep on posting!

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel