Zeven ingrëdienten voor een succesvol webdesign

06-10-2010 - door Marco Bouman (Online-Marketingmachine)Online bezoekers hebben steeds minder tijd nodig om vast te stellen of een webshop (site) iets voor hen is of niet. Door het groeiende aanbod van allerlei webshops en sites, wordt de online zoeker (consumenten en bedrijven) steeds kritischer.

Vaak wordt in enkele ‘luttele seconden’ bepaald of een webshop (site) interessant is of niet. Een zeer belangrijk aspect voor deze ‘eerste indruk’ is het webdesign: de uitstraling en sfeer van de betreffende pagina.

 • Is de indeling duidelijk en overzichtelijk?
 • Is het duidelijk in één oogopslag waar de website over gaat?
 • Ondersteuning door beeld; kan de gebruiker zich daarmee identificeren?
 • Is het kleurgebruik in harmonie met elkaar?
 • Is er een duidelijk en leesbaar logo op een logische plaats?

Indien één of meer van deze punten niet goed is uitgevoerd, dan is het een gemiste kans! De welwillende, koopbehoevende bezoeker verlaat jouw website binnen enkele seconden.

Webdesign speelt een zeer belangrijke rol in de totale mix van website conversie (van bezoekers klanten maken). Hoe kun je er nu voor zorgen dat het design van jouw website staat als een huis en binnen enkele seconden nieuwe bezoekers weet vast te houden en te overtuigen? En het liefst ook nog eens met een beperkt budget?

Daarover gaat dit artikel. Het lezen van dit artikel kan je helpen om het design van jouw eigen webshop of site onder de loep te nemen en vast te stellen wat het potentieel is van jouw online propositie. Het verbeteren van de online uitstraling van jouw bedrijf doet direct het weigeringspercentage verlagen en heeft grote invloed op het uiteindelijke resultaat van jouw webshop (site).

7 ingrediënten voor een succesvol MKB webdesign

In hoofdlijnen wordt het succes van een MBK webdesign bepaald door 2 factoren.
1. Het plan als uitgangspunt voor een commercieel succesvol webdesign
2. De uitgangspunten / richtlijnen voor een goed webdesign.

Deel 1. Het strategisch plan als uitgangspunt voor het webdesign 

Aan een doordacht en succesvol webdesign ligt altijd een strategisch plan ten grondslag. Natuurlijk moeten kleuren, huisstijlen, beeld, mimiek, etc. op de juiste manier worden vormgegeven, maar een webdesign is pas echt succesvol als deze één op één aansluit bij de strategie en marketing van de webshop of website.

In onze aanpak starten we iedere website conversie verbetertraject met een strategische online marketingsessie. In deze sessie komen alle van invloed zijnde factoren aan bod; markt, doelgroepen, klanten, klantgedrag, concurrentie, segmentatie, trends, ontwikkelingen, etc.

Strategisch websiteplan
In dit strategische plan wordt de indeling van de website vastgelegd als uitgangspunt voor onze webdesigner, om het concreet te gaan vormgeven.

Richtlijnen / uitgangspunten in dit plan:

 • Zorg dat de USP’s (maximaal 4) van de webshop (site) prominent terugkomen in het webdesign;
 • Het logo krijgt een prominente plaats in de webshop (meestal linksboven); 
 • Meestal komt er een header waarin een slogan + een titel van de website worden weergegeven; 
 • Minimaal 1 conversietool (actie die aanzet tot conversie) moet een vast onderdeel worden in het webdesign; 
 • De webshop (site) krijg een duidelijke navigatiestructuur; 
 • Doorgaans maakt ook een footer onderdeel uit van het ‘interactive design’ (hier kun je een alternatieve zoekmethode bieden + SEO landingspagina’s verbinden met de website).


Deel 2 Uitgangspunten / richtlijnen voor een succesvol webdesign

Hieronder volgen 7 tips en uitgangspunten voor het optimaal vormgeven van jouw webdesign. Onderstaande punten zijn slechts richtlijnen die in de meeste gevallen positieve resultaten tot stand brengen.

1. Minder = meer
Een traditionele valkuil die vaak wordt gemaakt, is de homepage (en soms ook de rest van de site) zo vol te maken dat er ‘altijd wel iets bij zit wat interessant kan zijn’. Het nadeel van overvolle websites is dat er dan zoveel elementen om aandacht vragen (hoofdnavigatie, subnavigatie, secundaire navigatie, acties, nieuws, footer, extra menu’s, etc.), dat het bijna onmogelijk is geworden om ‘door de bomen het bos te zien’.

Daarom is het aan te raden om eerst een plan te maken van wat de belangrijkste punten zijn die je met jouw website wilt overbrengen. Een website waar eenvoud troef is, straalt rust uit en weet op de juiste manier balans te brengen in de elementen die worden gepresenteerd.

2. Creëer een eenheid
Waar ook veel webshops (sites) de mist in gaan is in het laten ontwerpen van een design dat naadloos aansluit bij het bedrijf, de producten en diensten, bij het marktsegment, bij het logo en de huisstijl. Een succesvol webdesign omvat al deze punten en vormt een eenheid.

Een goed webdesign moet ook vooral goed aansluiten bij de wensen en voorkeuren van de ondernemer en het bedrijf. In onze aanpak werken we altijd met een stijlstudie waar onze opdrachtgevers via een vragenlijst hun voorkeuren kenbaar maken.

3. Wees zuinig met kleuren
Om via een webshop (site) op een optimale manier een boodschap over te brengen, is het zaak om de kleuren in balans te houden. Dit doen wij door te werken met 1 à 2 basiskleuren met daarbij een accentkleur. Door in een webdesign niet te veel kleuren prominent aanwezig te laten zijn, ontstaat er rust en is het veel eenvoudiger om bepaalde elementen extra aandacht te geven.

Daarnaast komt het ook nogal eens voor dat er bepaalde kleuren samen in een design worden gebruikt, terwijl de kleuren echt niet bij elkaar passen. Bijvoorbeeld paars en rood; we noemen dit inconsequent kleurgebruik of ook wel ‘de kleuren vloeken’. Inconsequent kleurgebruik kan tot gevolg hebben dat je voelt ‘dat er iets niet klopt’ zonder direct te weten wat. Maar bij twijfel verlaat de bezoeker de website in een oogwenk.

4. Consequent toepassen
Een succesvolle webdesign wordt opgebouwd uit een websitehuisstijl. Hierin wordt vastgelegd hoe bepaalde onderdelen van de website worden opgebouwd. Met name de lettertypen, letterafstanden, paginatitel-notaties en de lettertypekleur van de diverse contentdelen.

Het vastleggen en consequent toepassen van deze huisstijl zorgt ervoor dat (nieuwe) bezoekers sneller jouw webshop (site) gaan begrijpen, waardoor ze sneller vinden waar ze naar op zoek zijn. Het komt nog wel eens voor dat webshops (sites) niet consequent zijn, waardoor bezoekers sneller afhaken of geïrriteerd raken.

5. Bouw aan herkenning
Een zeer belangrijk onderdeel binnen een MKB webdesign is een goed doordacht en sprekend logo. Een goed logo vertelt meer dan 1.000 woorden. Het geeft de nieuwe bezoekers van jouw webshop (site) de mogelijkheid om snel te ‘snappen’ waar jouw webshop (site) over gaat.

Een goed logo is in ieder geval leesbaar en kan een beeldmerk bevatten. Dit beeldmerk kan extra informatie overbrengen om de centrale boodschap van jouw webshop (site) nog beter over te brengen.

6. Versterk je boodschap met passend beeldmateriaal
Het gebruik van beeldmateriaal in jouw webdesign kan heel veel informatie in een keer overbrengen. Beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Maar ook hier geldt; wees zuinig met beeldgebruik anders zie je straks door de beelden het bos niet meer.

En afhankelijk van jouw bedrijf en doelstellingen (wat wil je met jouw webshop of site bereiken?) kan beeld ingezet worden voor diverse doeleinden. Bijvoorbeeld voor het aangeven wie de primaire doelgroep is, om een bepaalde sfeer of uitstraling mee te geven aan het design of een bepaalde emotie op te roepen.

7. Zorg voor de juiste balans
Ondanks dat de indeling (interactive design) van de webshop (site) vaststaat in het strategische plan, is het van groot belang om de juiste balans te vinden tussen de verschillende elementen.

Bijvoorbeeld. De omvang van een header wordt bepaald aan de hand van algemene doelstellingen. Gaat het voornamelijk om de producten van een webshop of om het totale concept? Als je een actieblok helemaal bovenaan plaatst, betekent het niet automatisch dat het dan ook de juiste attentie krijgt. En je moet oppassen dat bepaalde elementen niet met elkaar gaan concurreren. Maak een keuze in wat je belangrijk vindt om onder de aandacht te brengen en durf elementen te schrappen.

Samenvatting
Als jij meer uit jouw webshop (site) wilt halen dan is het zinvol om het design van jouw webshop (site) onder de loep te nemen en waar nodig te (laten) verbeteren. Het design, samen met de content van jouw webshop (site), vormt de eerste (visuele) online indruk van nieuwe bezoekers.

Als deze eerste indruk goed is gaan bezoekers sneller ‘naar binnen’. Ze kijken niet alleen door de etalage (homepage / landingspagina), maar ze komen daadwerkelijk naar binnen om concreet te kijken of ze hier vinden wat ze zoeken.

Een sterk design begint altijd met een goed strategisch plan wat uiteindelijk ‘doorvertaald’ moet worden naar een concreet en succesvol webdesign.

Marco Bouman, Directeur Online-Marketingmachine, 6 oktober 2010

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Zeven ingrëdienten voor een succesvol webdesign'

FIFA 15 Coins zei op vrijdag 2 januari 2015 om 23:56:
it's a excellent weblog and that i enjoy it greatly!

fifa 15 coins ps4 zei op dinsdag 20 januari 2015 om 03:29:
Full advantage is obvious, cons is undoubtedly, the defensive set, and CDM a few folks, shall be skipped, and also a few,

fifa 15 best price zei op woensdag 21 januari 2015 om 10:23:
A trio of guards completely couldn't do something about the emergency situations

fifa15 cheap coins zei op woensdag 4 februari 2015 om 21:54:
The players can use fut 15 coins on the net now to collect the most effective that are available online players with all the items to produce a really good FIFA 14 company.The starting of the best Power team Everybody starts off with a crew of bronze, sterling silver individuals coupled with some gold rings. All the members are usually in FIFA Extreme staff are broken into a couple of different categories. There are certainly bronze participants that have been ranked roughly 60-your five.

Louisa zei op zaterdag 14 februari 2015 om 07:48:
Intghiss like this liven things up around here.

ffxiv gil zei op dinsdag 24 november 2015 om 01:00:
Hold it!

eso gold store zei op vrijdag 27 november 2015 om 14:38:
I do not have a clue !

fifa utimate team coins zei op dinsdag 8 december 2015 om 13:02:

Talis zei op donderdag 10 december 2015 om 22:51:
All templates are isprined more!!!great stuff for us..thanks for sharing this .Thanks for taking the time to discuss this,would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me.

mut 16 coins ps3 for sale zei op vrijdag 1 januari 2016 om 01:19:
You are the savior of my life.

fifa ultimate team coins zei op dinsdag 12 januari 2016 om 21:10:
I think I should give it a shot!

bns gold zei op zondag 27 maart 2016 om 13:38:
You're so smart.

jwdxrplm zei op zondag 22 mei 2016 om 00:32:
Wow, gorgeous portal. Thnx ..

nba 2k17 zei op donderdag 16 juni 2016 om 12:27:
Incredibly user pleasant site. Astounding info available on few clicks

nba 2k17 mt zei op vrijdag 2 september 2016 om 02:40:
Why do not we try this ?

nba 2k17 mt zei op vrijdag 2 september 2016 om 06:55:
You did it !

nba 2k17 mt zei op zaterdag 3 september 2016 om 08:52:
Proud of you .

nba 2k17 mt zei op zondag 4 september 2016 om 02:39:
Take my word for it.

cheapest fifa 17 coins zei op zaterdag 17 september 2016 om 04:50:
You always know the right thing to say.

fifa 17 coins for sale zei op vrijdag 23 september 2016 om 02:14:
it is very helpful for me searching for this site!

cheap fifa 17 coins zei op zondag 16 oktober 2016 om 11:34:
youre really talented.

cheap NBA 2K17 MT zei op woensdag 2 november 2016 om 16:50:
look great today.

U4NBA.COM zei op zaterdag 26 november 2016 om 09:19:
you have a good sense of humor.

Exalted orbs zei op donderdag 18 januari 2018 om 07:02:
What is with that guy?

path of exile items zei op woensdag 28 februari 2018 om 05:55:
youre really talented.

minecraft zei op donderdag 16 augustus 2018 om 10:11:
I am not certain where you are getting your information, but
good topic. I needs to spend a while finding out much more or working
out more. Thanks for excellent information I used to be searching for this information for my mission.

minecraft zei op donderdag 16 augustus 2018 om 10:16:
Quality content is the crucial to attract the viewers to
pay a quick visit the website, that's what this site
is providing.

minecraft zei op donderdag 16 augustus 2018 om 12:29:
Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay.
I'm definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

minecraft zei op donderdag 16 augustus 2018 om 20:05:
Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating
it but, I'd like to send you an email. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
Either way, great blog and I look forward to seeing it grow
over time.

minecraft zei op vrijdag 17 augustus 2018 om 07:40:
WOW just what I was searching for. Came here by searching
for minecraft

minecraft zei op vrijdag 17 augustus 2018 om 08:04:
Hmm is anyone else encountering problems with the pictures
on this blog loading? I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog.

Any responses would be greatly appreciated.

minecraft zei op vrijdag 17 augustus 2018 om 08:12:
Howdy, I believe your web site could be having internet
browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine
but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
I merely wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic blog!

minecraft zei op vrijdag 17 augustus 2018 om 13:55:
Very good info. Lucky me I found your blog by accident (stumbleupon).
I have book-marked it for later!

minecraft zei op woensdag 5 september 2018 om 08:39:
Good answer back in return of this query with firm arguments and telling the whole thing on the
topic of that.

minecraft zei op vrijdag 14 september 2018 om 06:17:
This article gives clear idea designed for the new visitors
of blogging, that truly how to do running a blog.

minecraft zei op zondag 16 september 2018 om 22:20:
Hi, I read your new stuff daily. Your humoristic style is awesome, keep doing what you're doing!

minecraft zei op dinsdag 18 september 2018 om 05:01:
Thanks a lot for sharing this with all of us you really recognise what you are speaking approximately!
Bookmarked. Kindly additionally talk over with my website
=). We will have a hyperlink change contract between us

minecraft zei op zaterdag 22 september 2018 om 21:59:
My partner and I stumbled over here different web address
and thought I might as well check things out. I like
what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page for a second time.

minecraft zei op zondag 23 september 2018 om 03:45:
Fine way of describing, and pleasant post to get information regarding
my presentation subject, which i am going to present in college.

minecraft zei op maandag 24 september 2018 om 15:37:
I like the helpful info you provide in your articles. I'll bookmark your blog and check again here frequently.

I am quite certain I'll learn a lot of new stuff right here!
Good luck for the next!

minecraft zei op zaterdag 29 september 2018 om 04:39:
I am in fact delighted to read this website posts which includes plenty
of useful data, thanks for providing such data.

minecraft zei op zaterdag 29 september 2018 om 14:25:
Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it ;)
I'm going to come back yet again since i have book-marked it.
Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to
guide other people.

minecraft zei op zondag 30 september 2018 om 17:38:
Thanks , I have just been searching for information about this subject for a while and yours is the best I've found out
so far. But, what concerning the bottom line? Are you sure in regards to the supply?

Lipinska Blanka Ten Dzien ebook zei op donderdag 15 november 2018 om 19:45:
Can I just say what a relief to uncover someone who actually understands what they are discussing on the internet.
You certainly know how to bring an issue to light
and make it important. More people really need to look at this and understand this side
of the story. I was surprised you're not more popular given that you surely possess the gift.

best pron zei op donderdag 20 december 2018 om 17:07:
CX517v when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,

suba me zei op vrijdag 21 december 2018 om 07:14:
cxeGOm Muchos Gracias for your blog.Really looking forward to read more. Great.

i love pron zei op vrijdag 21 december 2018 om 08:13:
C6srCW So pleased to possess located this post.. My browsing efforts seem total.. thanks. Liking the article.. appreciate it Respect the entry you furnished..

Typicalcat zei op zaterdag 29 december 2018 om 10:53:
Hello. And Bye. https://www.journojames.org/

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Marco Bouman

Marco Bouman is Directeur bij Online-Marketingmachine. Vanuit zijn online marketing adviesbureau begeleid hij ondernemers bij het realiseren van onlie groei.

Meer artikelen van Marco Bouman, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!