Wat doet een copywriter?

03-08-2007 - door David Brinks (Hardcopy)

Tja, het wordt me vaak gevraagd: wat doe je nu precies als copywriter? Het woord klinkt wel aardig mysterieus, misschien dat het daarmee te maken heeft...

Maar goed. Copywriter is gewoon de Engelse term voor tekstschrijver, maar in de reclame (de sector waarin ik veel werkzaam ben) houden we nu eenmaal van gebakken lucht. Nu is het ook wel zo dat ik meer doe dan alleen maar teksten schrijven, al is dat wel een belangrijk deel van mijn vak. Ik zal eens beschrijven hoe het proces zo ongeveer verloopt wanneer men mij inschakelt.

Allereerst moet er een creatief concept bedacht worden. Een algemeen thema, een visuele kapstok, een idee waar alle volgende uitingen aan gerelateerd kunnen worden. Dit concept ontwikkel ik niet alleen. Dit gebeurt door te brainstormen met een art director (freelance of van het bureau dat mij inhuurt). Om het concept presentabel te maken werken we alvast wat voorbeelduitingen uit om de klant te overtuigen.

Na akkoord op het concept gaan we verder met de invulling. De visuele invulling wordt grotendeels verzorgd door de art director en de tekst neem ik voor mijn rekening. Advertentietekst, kopregels, slogans...

Bovenstaande wordt grofweg gerekend tot 'short copy'. Korte stukjes tekst dus. Tegenhanger daarvan is 'long copy', waarbij je moet denken aan jaarverslagen, bedrijfsbrochures en andere lappen tekst.

Schrijven voor het web is weer een apart specialisme waar ik al heel wat ervaring mee heb. Tekst voor internet is toch anders van opzet dan offline tekst. Als extra optie bied ik ook SEO-copywriting aan, wat neerkomt op het schrijven voor zoekmachines, zodat de website beter gevonden wordt op bepaalde zoektermen.

Ach ja, ik zal vast nog wel iets vergeten zijn te vermelden, maar in het kort is dit zo'n beetje wat een copywriter doet.

David Brinks, Freelance (SEO-)copywriter Hardcopy, 3 augustus 2007

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Wat doet een copywriter?'

Cayden zei op zaterdag 14 februari 2015 om 02:32:
This piece was cogent, welr-wlitten, and pithy.

tfubepyo zei op zondag 22 mei 2016 om 00:32:
Thanks! It a impressive internet site!.

i love pron zei op vrijdag 21 december 2018 om 07:11:
ib6UFx That is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate information Thanks for sharing this one. A must read post!

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

David Brinks

David Brinks is als freelance (SEO-)copywriter actief onder de bedrijfsnaam Hardcopy.

Meer artikelen van David Brinks, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!