Kan een vertaler de aarde voor u laten bewegen?

21-03-2008 - door Adina Barvinschi (Lingo24 Vertaalbureau)

Pas was ik 's avonds voor de televisie aan het ontspannen na een lange dag werken. Mijn Duitse neefje was de afgelopen week bij me blijven logeren en hoewel hij een goeie peer is, heeft het feit dat ik hem overal mee naar toe heb moeten nemen, behoorlijk zijn tol geëist.

Op het gebruikelijke tijdstip verscheen het nieuws met de belangrijkste onderwerpen, maar deze avond kwam er, in plaats van de gebruikelijke lauwe verhalen, een nieuwsuitzending over een grote aardbeving die veel levens had geëist. Wij gingen allebei meteen rechtop zitten om alle details van de zich ontvouwende tragedie helemaal in ons op te nemen, en aan het eind van het verhaal bleven wij in een contemplatieve stilte zitten.

Toen, net als met alle dertienjarigen, kwamen de vragen. En ik sprak maar een klein beetje Duits... nou, dit ging leuk worden.

Zo begon mijn uitleg:

"De wetenschap van aardbevingen wordt seismologie genoemd, naar het Griekse seismos, dat `schuddend' betekent."

Ik besloot toen om met nog meer feiten te komen die ik me kon herinneren... gewoon om indruk op hem te maken.

"Wanneer er een aardbeving plaatsvindt, bewegen de drukgolven van het punt van oorsprong, wat het epicentrum wordt genoemd, naar buiten toe. Aan het begin van de 19de eeuw vond er in Mississippi een reusachtige aardbeving plaats, die zo krachtig was dat de kerkklokken in het 1700 km verderop gelegen Boston begonnen te luiden."

"Hoor je dat Uli? De instrumenten die worden gebruikt om aardbevingen te meten worden seismografen genoemd, en ze worden altijd paarsgewijs gebruikt. Een seismograaf is in feite een stevige fundering die vast in de grond is verankerd. Op deze fundering is een draagarm geplaatst met een zwaar gewicht aan het uiteinde, en aan dit zware gewicht is een pen bevestigd. De pen maakt contact met een rol registratiepapier die voortdurend wordt afgerold, en registreert zo elke optredende beweging.

Nu is het slimme ervan, dat hoewel de fundering en de papierrol die eraan vastzitten bewegen wanneer de grond beweegt, de pen dit juist niet doet... de inertie van het zware gewicht waarop de pen rust, houdt deze totaal bewegingsloos en daarom is het alleen de beweging van de grond die wordt geregistreerd."

Hoewel hij geïnteresseerd was, realiseerde ik me dat ik de taalbarrière niet helemaal had overwonnen, dus kwam ik met een oud boek van mij aanzetten om de feiten iets beter te illustreren. Op het moment dat ik hem het boek liet zien, verscheen er een blik van herkenning in zijn ogen.

Blijkbaar hadden zij op zijn school hetzelfde boek... en hoewel zijn klas slechts de inleiding had behandeld, was dit een goede basis om opnieuw te beginnen en uiteindelijk hebben wij ons er met succes doorheen geworsteld.

Mijn oorspronkelijke poging tot een technische uitleg in het Duits was niet al te best geweest, maar ik realiseerde dat zelfs als was mijn Duits beter was geweest, ik er waarschijnlijk toch nog een puinhoop van had gemaakt. Ik was hier op een taalkundig principe gestuit... Hoe goed je ook bent in talen, als je geen grondige kennis van de inhoud hebt, krijg je het nooit voor elkaar dat de vertaling de oorspronkelijke betekenis overbrengt.

Alle respect daarom voor de kerel die mijn oud boek heeft vertaald. Hij heeft jonge kinderen uit een ander land het geschenk van kennis geboden, de auteur een breder publiek gegeven en meer royalty's en bovenal... hij kende zijn onderwerp van haver tot gort!

Adina Barvinschi, Online Marketer Lingo24 Vertaalbureau, 21 maart 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Kan een vertaler de aarde voor u laten bewegen?'

Maru zei op vrijdag 11 december 2015 om 01:19:
I received this mesgase from her:Hello my new friend! I am very glad, that you have written to me. My name is Ekaterina.I search serious relations for creation of family. My growth 175 sm. I was born on October 14, 1984.I was never married and I have no any children. My religion Christian. I believe in god. I visit church on a regular basis. I the only child at my parents. I have only mum. My daddy has left us when I was still very small. I work in shop, I sell cosmetics. I am not so pleased with my work, asI have higher education, and could work on more best where pay more.But in my city it is very difficult to find good work. I love sports. Each weekends I visit swimming pool. I try to hold myself in the form. I think, that the woman at any age should be beautiful and attractive! I like to go to a wood. I like look, how the nature at various times year varies. I adore fresh air. When I walk on park, I have a rest from city vanity. My dream to live on seacoast near to the beloved.I a romantic nature. In relations with the man I appreciate fidelity, honesty and sincerity. I Has decided to get acquainted with the man from other country as here in Russia I could not find loved. All men in our country drink much. They do not appreciate women. I was disappointed in Russian also I hope to meet the love in other country. I very much want, that you appeared that the man which I search! I wait with impatience for the answer. Ekaterina!

khsxcpbsh zei op zondag 22 mei 2016 om 00:32:
thnx for sharing your superb web site

cs:go zei op donderdag 16 juni 2016 om 12:27:
Thanks a ton! It is an good web-site!.

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Adina Barvinschi

Adina Barvinschi is Online Marketer bij Lingo24 Vertaalbureau - vertaaldiensten en juridische vertalingen van professionele vertalers.

Meer artikelen van Adina Barvinschi, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!