Goede bedrijven definiëren hun kosten altijd exact

25-01-2008 - door Adina Barvinschi (Lingo24 Vertaalbureau)

In elke bedrijf zijn de kosten een kwestie van vitaal belang. Ze zijn bepalend voor de mate van winstgevendheid uiteraard, maar een scherpe beoordeling van de voortdurende lopende kosten bepaalt ook of de liquide middelen van een bedrijf voldoende zijn om het bedrijf überhaupt gaande te houden. Zelfs de best ingerichte financiële plannen kunnen instorten als een ongeplande uitgave plotseling opduikt en heel wat accountants hebben hun nauwkeurig berekende groei zien mislukken door een onverwachte gebeurtenis.

Een zorgvuldige blik op de kosten leert dat er bepaalde probleemgebieden zijn die de meeste bedrijven wel kennen; de belangrijkste daders in deze zijn de kosten voor de aanschaf van goederen of grondstoffen. De stijging van deze kosten zijn niet goed te voorzien. Alhoewel we wel kunnen vermoeden dat de kosten van bijvoorbeeld olie kunnen stijgen, kunnen we van tevoren toch niet weten of en wanneer de daarop volgende hogere transportkosten van onze leverancier aan ons doorberekend gaan worden.

Een ander gebied dat berucht is vanwege het overstijgen van de kosten is de automatiseringsafdeling van een bedrijf. De problemen hier kunnen uit vele hoeken tevoorschijn komen, zoals: kosten voor de vervanging van kapotte pc’s of onderdelen daarvan, onverwachte kosten voor verbeterde versies van de hardware en de aanschaf van bijkomende software of de gebruikerslicenties.

Dus wat kan er gedaan worden om de effecten van dergelijke onverwachte gebeurtenissen te verminderen?

Voor wat betreft voorraad of grondstoffen is het vermijden van stijging in de kosten niet echt mogelijk. Wat je wel kunt doen is van tevoren een verhoging incalculeren. Er bestaat op zich geen harde of snelle methode hiervoor, maar als je bijvoorbeeld een verhoging in de kosten van olie voorziet van 4% in het volgende kwartaal, hoewel hiervan op zich nog niets aan jou doorberekend hoeft te worden, dan kun je deze stijging van 4% wel alvast in je budget opnemen. Hoewel op het eerste gezicht daarmee de voorziene liquide middelen met 4% aangetast zullen worden, heb je aan het einde van het kwartaal, als er zich geen stijgingen in de prijs van grondstoffen heeft voorgedaan, een onverwacht extraatje over. Dat is altijd beter dan een ongepland tekort!

Op het gebied van automatiseringskosten zullen er altijd onvoorspelbare dingen gebeuren die van tevoren niet in te schatten zijn, zoals dus pc’s die het laten afweten, maar er is wel degelijk een manier om bijna alle andere ICT-gerelateerde kosten om te zetten in een kwantificeerbaar maandelijks bedrag met behulp van een virtuele desktop-oplossing.

Bovenstaande voorbeelden hebben betrekking op de twee gebieden waarvan gebleken is dat ze de grootste obstakels vormen voor een goede budgettering vooraf. Gelukkig kunnen de meeste andere kosten behoorlijk goed vastgesteld worden voordat een project van start gaat. Als voorbeeld daarvan kies ik hier voor het gebied van de vertaaldiensten. Een toenemend aantal bedrijven doet zaken in en met het buitenland en de behoefte aan vertaaldiensten groeit zodoende proportioneel mee. Onze eigen website is een goed voorbeeld van hoe een bezoekje aan een website het mogelijk maakt om van tevoren een project goed in te schatten qua prijs en hoe je dit vooraf kunt betalen en dus de kosten ervan fixeren… Geen verborgen verrassingen dus!

Dus als je wilt dat je bedrijf over een paar jaar nog steeds goede zaken doet, kijk dan zorgvuldig naar de kosten, budgetteer goed en pas op voor die onverwachte, nare verrassingen!

Adina Barvinschi, Online Marketer Lingo24 Vertaalbureau, 25 januari 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'Goede bedrijven definiëren hun kosten altijd exact '

dsqagmmts zei op zondag 22 mei 2016 om 00:32:
Great looking site. Assume you did a bunch of your ownyour very own coding

nba 2k17 zei op donderdag 16 juni 2016 om 12:27:
Many thanks, this website is extremely helpful

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel

Adina Barvinschi

Adina Barvinschi is Online Marketer bij Lingo24 Vertaalbureau - vertaaldiensten en juridische vertalingen van professionele vertalers.

Meer artikelen van Adina Barvinschi, website

Word auteur bij Ondernemersraad.nl

Een artikel schrijven voor Ondernemersraad.nl is een uitstekende gelegenheid om uw expertise te delen met andere ondernemers en tegelijkertijd naamsbekendheid en autoriteit op te bouwen binnen uw vakgebied.

Ook meeschrijven? Gebruik ons aanmeldformulier!