De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)

30-09-2008 - door Nelly de Jong (ConFront Coaching en Training)

Taal heeft een grote invloed op ons bestaan. We gebruiken haar onder andere om ons met andere mensen te verbinden en te communiceren. Sommige woorden hebben meer impact dan andere.

Kijk maar naar de onderstaande voorbeelden:

Je twaalfjarige dochter komt thuis uit school met haar rapport. Ze heeft een dikke lach op haar gezicht terwijl zij het rapport aan je laat zien en de mooie cijfers die er in staan. Je bekijkt het rapport, glimlacht trots en zegt: "Dat is een prachtig rapport, maar er zitten jammer genoeg een paar vieze vingers op.

Je collega heeft je geholpen een rapport op te stellen. Je bladert het door en zegt: "Dat ziet er goed uit, maar ik zie wel dat ik het hier en daar wat zal moeten inkorten."

Je hebt woorden gehad met je moeder en zegt tegen haar: "Ik hou van je mam, maar we hebben nog wel het een en ander uit te praten."

Bijna niet te missen is de invloed van het woordje 'maar'. Hoe vriendelijk je de woorden die er aan voorafgaan ook hebt uitgesproken, wat blijft hangen is wat er na het woordje maar komt. Maar-zinnen hebben meestal een ontkennend of afdingend effect.

Wil je iemand een compliment maken, laat het woordje maar dan weg. Geef je dochter het volle pond door te zeggen dat het een prachtig rapport is. Punt! Negeer de vingers. Die zijn niet belangrijk. Ook je collega kun je beter op een later tijdstip melden dat je haar werk wat wilt inkorten. Mocht je in een bepaalde situatie toch nog iets willen melden let dan op je timing en vervang het woordje maar door 'en'. Je kunt je moeder zeggen: Ik hou van je mam ('en' of stilte) we hebben nog iets uit te praten.

Laat als dat even kan het woordje maar weg uit je gesprek. Vrijwel altijd wordt de erkenning die we willen geven er door ontkracht. Voor het verbeteren van je communicatie bel of mail je: 058-266 33 49 voor een afspraak. Bezoekadres: Dotingastate 102 te Leeuwarden, Friesland.

Nelly de Jong, Coach Loopbaanadviseur ConFront Coaching en Training, 30 september 2008

Stem of voeg dit artikel toe aan: Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Toevoegen aan Furl Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Reacties op 'De oorzaak van alle problemen is "Ja, maar..." (Loesje)'

rsecudfhg zei op zondag 22 mei 2016 om 00:32:
Superb webpage you possess there

cs:go zei op donderdag 16 juni 2016 om 12:27:
Awesome website you've in here

Plaats uw reactie bij dit artikel


wordt niet weergegeven
optioneel